NH-90

Main page: http://www.tottoshobby.net

Project completed

Ferdig prosjekt Modell NH-90

Graupner NH-90 Skalahelikopter med JetCat PHT-3 Turbin

 

Modelldata:

Valgte Graupner sin NH-90 / JetCat PHT-3 turbin modell. Norge skal ha NH-90 som sine nye Kystvakt / fregatthelikoptere og det er 334 Skvadronen som er tildelt denne rollen. Se også her...  Se den første utgaven her... Diverse linker: http://www.v-eastonline.com/jetnh-90.html   http://www.bvmjets.com   Jetcat USA   Jetcat DE links   Se også video fra NH-90 oppvisningen på Rygge Air Show her... Dette er den første norske NH-90 her til lands og har # 013. Dette blir også skjema for min modell. Se taktisk flyvning her...

Kroppen:

Deler i pakken:

Diverse rotordeler Ektstra dropptanker osv Halefinneopplegg Diverse
Retracks osv Treverk etc Haleoverføring / Festeanordning 2 stk Fueltanker
Vinduer etc Dører / instrumenter etc Eksos Byggemanualer etc
Dekaler Dekaler Dekaler Jetcat PHT-3 Mekanikk/Turbin
ECU - Engine Control Unit modul LED board Gas tank (brukes ikke) JC ecu batteri 2400 mah 7.2 V
Diverse Festo koblinger Diverse Diverse fuelslanger Diverse koblinger
 

 

GSU - Ground Support Unit Kerosinstart    

Diverse radioutstyr osv:

 Batteribryter
   Futaba GY 401 m S/9452 servo
4 stk Futaba 9255 servo
Rotorbrakesett med C4451 JR/Graupner servo Radio Futaba 14MZ 2,4 Fasst Mottaker Futaba 2,4 Fasst 6014 Sanyo 3000 mah batteripakke 4,8V
   
2 stk Graupner / JR C4421 1 stk JR 8711 servo    

 

      Graupner 4 blads hovedrotorsystem med 4 stk 80 cm M-blade

     Graupner 4 blads halerotorsystem med 4 stk # 1346b Reflex 140 mm rotorblad

Byggestart:

Desember 06: Det er et forbasket fillevær på utsiden så hva er vel bedre en å gå en runde på hobbyrommet.

Jeg synes det er greit å begynne med understellet. Sorterte ut alle delene som skal til her, front og to side retrakter. Alt er bare løslig satt fast for å se. Her setter man ingenting fast før man er helt sikker på at ting er som det skal være.

I dag åpnet jeg pakken med all treverk som skal i kroppen. Delene er ikke merket med nr så det er greit å identifisere disse med nr iflg tegning. Treverket som skal i virker til å være av særdeles god kvalitet i forhold til noe av det jeg har jobbet med på tidligere modeller.

Satte løst en del av treverket og prøvde det i modellen. Som alltid med Graupner modeller så er det helt 100 prosent tilpasset. Går rett i. Det er egentlig bare å sette i gang å lime noe av rammen.

       
 
       
Titebond trelim

Titebond

Zap a dap a goo kontaktlim glassfiber til tre

Zap a dap a goo II

BVM Aeropoxy

BVM Aeropoxy

Til å lime sammen treverket bruker jeg et lim som heter ”Titebond” original Wood Glue. Det er en rød limflaske. Likedan bruker jeg Zap a dap a goo II lim til å binde sammen glassfiber og tre.Som et siste limstrøk i utsatte områder bruker jeg også Aeropoxy. Meget behagelig lim med en god limpistol og dette er også veldig sterkt. Dette kjøper jeg her http://www.bvmjets.com

Se ellers mine byggetips her...

Januar 07

Tid for å fuelprofe treverket. Det gjøres med litt Aceton blandet i Epoxy og røre dette ut passelig slik at det trenger godt inn i treverket. Bruker en liten / medium pensel,

Februar 07

Det er et forrykende snøvær ute. Kaos på Sørlandet. Hva er vel bedre da enn å hygge seg inne på hobbyrommet med varmen på og nippe til litt kaffe. Endelig er jeg kommet igang med litt arbeid på kroppen til modellen.

Først gikk jeg skikkelig gjennom retract opplegget, foran og to bak. Satte inn alt som skal sitte godt  med locktite 243,  noe 603 samt tynn CA. Pusset ned og satte så de bakre festene for hjulene fast med Zap a dap a goo II. Blir bra dette.

Så var turen kommet til treverket som ble limt sammen med rød Titebond.

       
     

Etter at alt var klart var det å pusse glassfiberen. Jeg pleier å bruke grov 80 / 120 gult sandpapir. Det river godt opp for best binding og jeg vasker vekk støvet med rent vann. Etter at det er tørket går jeg over med en fuktig klut tilsatt rødsprit. Da skulle det være rimelig rent.

Streker først opp med blyant hvor jeg trenger å pusse. Alt er tilpassa og det er bare å tilføre lim (Zap a dap a goo II). Jeg limer så mye jeg kan og bruker en gummihanske til å jevne ut limet rundt om. Etter at jeg har limt så mye som mulig setter jeg på noen batterier for press. Modellen er flat under så formen på modellen blir ikke berørt.  Da er det bare å la dette tørke godt endel timer.

     
 

Rods for retract limt og satt på plass. Disse må sitte skikkelig godt så jeg la litt epoxy utenpå også samt trakk krympestrømpe på. Det burte holde bra. Selve "hovedplata" med servoene limes ikke på plass riktig enda. Skal teste at alt går greit radiomessig.

     
 

Prøvde platene som skal bli cockpit. Passer utmerket. Hjulene bak kommer til å være i denne posisjonen ca når helt nede regner jeg med.

Plata som skal huse haleservo opplegget ble limt sammen. Den skal plasseres ganske langt bak i helikopteret. Den ene delen (største plata) skal limes permanent fast. Der haleservo skal sitte skal denne "slides" inn og settes fast med en skrue undenifra slik at den kan demonteres raskt hvis det skulle bli nødvendig.

       
 

Grovprøver hjulmekanismen med servoene. Bruker to stk "Y" kabler for å koble alle tre retractene sammen til en i mottaker. Har bare nå koblet inn til "gear" kanalen for å se. Justert opp til 150 prosent i radioen for å få den vandringen som trengs. Ser ut til å funke veldig greit. Liming osv av "servoplata" kommer jeg til å gjøre litt senere når jeg er sikker på at alt er hundre.

Det som til nå er limt på plass er retractfestene, komplett "bunnplate" fra front til der den store servoplata bak skal limes fast.

Litt video her av retractene. Skal justere hastigheten på servoene slik at hjula går mye senere inn.

       
       

Noe limarbeider og sjekking (testfit) at mekanikken passer inn som den skal.

       
       
       
 

Mars 07

Det store servofeste til retractene bak og de to fremste trespantene er nå limt fast. Har gått etter med Aeropoxy lim også. Likedan er to festeanordninger for fuel gjort klare for innliming under dørene. En på hver side. Disse er pusset rundt og fint, metall og tre, slik at det ikke er noen skarpe kanter i disse områdene som det skal gå fuelslanger i..

       

 

       
     

Fra referanselinja for hovedmekanikken som er i forkant av dørene er nå de bakerste festene limt fast. Skal bygge opp endel småplater som skal være hovedfestet for mekanikken bak. Når det er gjort så er det å lime inn festene som skal utgjøre de to festene foran. Disse fire punktene som mekanikken skal sitte i limer jeg ekstra godt.

Her limer jeg inn stykket av 4 plater på hver side som skal danne hovedfeste for de bakerste festene for hovedmekanikken.

       
   

Boltene skal på plass. En 4 mm skrue skal skrus i undenifra og opp i hylsa. Fra toppen gjennom hovedfeste går også en 4 mm skrue ned i hylsa. Blir solid. Jeg bruker en 4 mm tapp for å gjenge og deretter skal dette limes dønn fast. Nå skal de to fremste festene tilpasses og limes.

       
 

Festene foran limes. Må passe på at turbinen "henger" fritt og ikke kommer inntil noe av treverket.

       
 

På den bakerste forsterkningen i haleopplegget er det litt kinktig å komme til å pusse og å få satt fast treverket. Som jeg har gjort endel ganger tidligere så bruker jeg en liten fleksibel plaststav (torque stang fra Vigor) og surrer litt grovt sandpapir (80) og rasper opp litt for feste samt tørke over med en fuktig fille med vann slik at det blir rent og tilslutt vaske over med litt rødsprit. Limer så en liten trebit på gummien til en større plaststav og borer ett lite hull for å feste en skrue (sitter løst) som jeg så kan skru ut når limet har tørket godt. Limer sidene med plenty Zap a dapa goo. Nå får jeg jevnt trøkk både oppe og nede slik at treverket sitter godt og riktig.

       
       
   

Bellcrank plata er limt fast. Her skal den roden som går til servoen litt lenger foran i halen gå samt roden som skal opp til halerotor styringa.

   

Igjen endel grovtilpasninger for retractopplegget. Når det kommer trykk altså tyngden fra alt som skal i kroppen skal de to bakerste rodene fra hjulene ligge greit til uten belastning på servoene.

 

Fueltankene skal ha litt påtrykk ovenfra. En plastskrue på hver side skal sørge for det. Denne plastskruen går gjennom en hylse på undersiden. Hylsene og den lille trebiten er limt dønn fast med Zap. Når alt er på plass osv så skal plastskruene kappes i riktig lengde.

       
 

Kappet karbonstanga i korrekt lengde og satte på linkene som skal danne styringa fra haleservoen og ut til bellkranken i halen. Settes inn med epoxy. Lager endel hakk i pushrodstengene som skal inn i karbonstanga slik at epoxyen får bedre feste. Den skal være 42 cm senter til senter.  Likedan kappet og loddet jeg den roden som går helt bakerst fra bellkranken til halerotor. Loddinga blir veldig sterk og som en ekstra sikkerhet så smører jeg på epoxy og drar over en krympestrømpe. Denne roden skal være 20 cm senter til senter.

       
Her ses roden fra haleservo til bellkrank og roden fra bellkrank til halerotor.

Halefinnen klippet og trimmet ut. Ett stykke med balsa kappes til og to små stykker legges inntil "hovedbalsa". Her i dette området skal ett støttestag gå fra finnen og opp i vertikalen og danne halefinnestøtten. Å lime disse to finnene sammen gjøres med CA. En grei måte å gjøre dette på er å bruke tape langs alle kantene. Borer to hull der hvor finnen går inn i kroppen. Fyller inn først i det ene hullet endel CA og roterer rundt 360 grader slik at alt blir mettet. Så tar jeg det andre hullet og fyller i CA og roterer. Etterhvert fylles alle kanter og la det tørke litt så tar man av all tapen igjen og alt er limt. Etterpå går man gjennom og finpusser alt sammen.

       
 

April 07

Lite gjort med denne modellen grunnet arbeid på Sea King og Bell 412.

Mai 07

Haleoverføringsopplegget fra turbindrev til halebend. Denne overføringen skal kuttes til 74,2 cm. Hoveddelen består av ett 10 mm alu rør. I den ene enden 8 mm fra enden der denne skal inn i halebendet bores ett 3 mm hull tvers gjennom . I haleboksen er det to haker som disse to hullene skal ligge/hvile i slik at røret ikke kan vri / rotere. Inne i alu røret går så ett stålrør på 5 mm og inne i den igjen ligger det ett plastikkrør. Disse to kuttes også til 74,2 cm og så kutter jeg denne i begge ender med en "Tube Cutter". Da får man en fin kant og plastikkrøret ligger fint inne i stålrøret. Monterer så 5 nylon bushes som i den ene enden hvor 3 mm hullet er skal ligge 1 mm fra enden. De fire resterende fordeles jevnt på resten av røret og limes fast med CA. Jeg pusser litt med sandpapir og renser med litt rødsprit der de skal limes. Monterer så dette inn i alu røret og limer det dønn fast med CA. Til slutt kommer den 2 mm stålwiren som skal drive halerotor.

Juni/Juli 07

Tilpassing av haleoverføringa. Graupner har vært svært dårlige til å ha rett mål på akslingene som er i bendet opp til halerotor. Måtte pusse av masse med 4-600 sandpapir for å få tannhjula til å passe innpå. Dette er for dårlig da det bare er maskinell justering som skal til fra Graupners side. Man må være veldig nøyaktig i bendet for å få dette til å rotere fritt og godt uten noe bindinger noe sted. Likedan må man være nøye med å lage flate spots der settskruene skal være på den 2 mm stålwiren. Jeg håper nå at alt dette skal være bra og iorden. Mye jobb her. Her nytter det ikke med "shortcuts" for det vil straffe seg siden.

   Haleoverføringen med bend, halerotorhodet og haleservo

   

       
       

Det blir jo endel varme inne i kroppen av turbinopplegget så jeg har grovsmurt på noe Ceramic Heat Shield. Meget godt stoff  for å kjøle.

Hale/gyro servo opplegget er plassert bak i halen. Selve hovedplata er limt fast men på den plata som servoen står kan man slide denne ut og inn ved å bare løsne på en skrue som man skrur fast fra undersiden og opp. Jeg valgte å ha en skrue med mutter for økt sikkerhet.

Hovedgjennomføringa fra uttaket til halebend står i et lite jamt bend (ref br.anvisning) nedover. Jeg har også satt to doble under slik at røret ligger og hviler både opp og ned. Disse festet jeg med 3 mm skruer og låsemuttere samt skiver. Siden det er sånn så er lininga inn til hovedaksel uttak helt i senter og solid hele tiden.

Har montert litt linker osv på selve turbinmekanikken. 10 mm aksling har jeg tatt av da jeg må bore et ekstra hull i den for at det 4 bladers OF hode jeg skal montere skal passe. Dette får jeg gjort av en som har meget godt verktøy for slik finmekanikk boring. (CNC). Bladene jeg har til OF rotorhodet er 800 mm OF blader samt OF follower. Jeg bruker Graupners multiswashplate da jeg har en slik liggende.

Det neste nå blir radiooppsett og montere / sjekke turbinopplegget. Nå er modellen i testflystatus. Helt ribbet. Det skal ikke gjøres noe mer med den før den er testet godt ut. Jeg har sett litt på koblingsopplegget osv og det ser temmelig greit ut dette.

August 2007

Montert OF 4 blad hovedrotor samt hydraulisk rotorbrems. Rotorbremsen er for å holde bladene under oppstart. Man må unngå å ha bladene over uttaket på eksosuttaket under start up. Stor temperatur der så man kan risikere at varmen tar de. Kan også brukes meget forsiktig ved stopp. Drives av en servo. Har også fått montert Graupners 4 blads halerotor.

       
       
     

Haleopplegget fram til hovedmekanikk er tilpasset og alt som skal locktites er gjort. Haleservo er montert samt stag fra servo til linkearm på halerotor. Likedan driveopplegget fra hoveddrev uttak  til halerotor er satt på plass.  Eksosen er tilpasset og jeg har åpnet opp litt mer rundt kantene der eksosen går ut. Dette for bedre kjøling og gjennomstrømning av luft gjennom skroget.

       
       
       
       

Da er alle servoer / linker / swashplate montert til hovedrotor. 4 servo 90 grader ccpm. Futaba 9255. Gjenstår finjustering. Likedan servo for rotorbrems. C4451 Graupner servo.  Eksos uttak har også blitt tilpasset toppcowling og skrudd fast. Skrudd i festo til fueltankene, påfylling.

       
       
 
       
       

Litt prøving av plassering av radioutstyr: I venstre del plasserer jeg utstyr for turbin og i høyre del for "radio".

Okt /Nov 07:

Bygginga har gått tregt i det siste...egentlig veldig lenge :-) men men...Jeg valgte å lage meg en testebenk og plassere turbin og radioutstyr slik det tilnærmet skal være i modellen. På denne måten blir jeg kjent med opplegget og ser lettere om det kan være ting som bør rettes på. Spesielt rotorbremsen vil jeg se funke skikkelig før den skal brukes "real". Regner med at det blir testkjøring i desember.

       
       
       

Desember 07

Montert på det orginale 4 blads hovedrotorhode som er laget for modellen og grov innstillt oppsettet i radioen. Jeg hadde i utgangspunktet kjøpt inn et 4 blads OF rotorhode men kom til at Graupners hode passet bedre til modellen.

11.12.07 Turbinstartup   Se video her...

   Idag skulle jeg starte JetCat PHT-3 turbinen for første gang. I den anledning fikk jeg et meget hyggelig besøk av Jan Harry Svendsen som tok turen fra Vestby til Sørlandet for å bistå meg med dette. TAKK Jan Harry for utrolig god hjelp og støtte !

Han hadde også med seg sin flotte PowerCat med JetCat PHT-3 turbin. Nydelig lakket i gulaktig klarlakk og med sort frontvindu. Denne ser man bra i lufta.  Dette er en helt nydelig turbintrainermodell. Av en eller merkelig grunn så fikk jeg ikke tatt noe bilde av den. Jeg var vel for opptatt med mitt tenker jeg. Her har jeg ”lånt” et bilde fra en annen side og regner med at det er greit. Synd at ikke den gule /svarte farven er med.

 Jan Harry Svendsen med PowerCat    Jan Harry Svendsen med sin PowerCat fra Modellbau Bremer. Han har også en Hughes 500D med en JetCat PHT-3 som han holder på med.

Jeg hadde jo koblet opp det meste i testbenken som jeg lagde til formålet. Dette er egentlig meget greit å gjøre før man stapper alt inn i en skalamodell så det anbefaler jeg alle å gjøre. Man ser så greit om noe ikke er som det skal.

Inne tok vi å gjorde radiooppsettet dvs ”Learn RC” som det heter . Dette var meget greit og kjapt å gjøre: Throttle/trim til null så throttletrimmen til maks og så throttlestikka til maks.  Når man starter opp så er det bare å kjøre throttletrimmen helt til maks og så ta throttlestikka helt maks en liten stund til man hører at ting skjer for deretter å sette stikka til null.

Satte testbenken ut foran garasjen. CO2 apparatet og jetfuel var på plass. Jeg hadde som sagt koblet opp det meste men det var en kobling jeg ikke hadde gjort og det var kerosinstarten inn til fuelsystemet. Var litt usikker om jeg tenkte rett her men det ble bekreftet av JH og vi koblet dette opp slik det skulle være. Satte på en festokobling for ”steng/åpen”  foran fuel inntaket til turbinen. Må alltid passe på at man ikke fyller på fuel før denne er stengt for da kommer det garantert en ”hotstart” neste gang man starter opp. Dette vil vi for all del unngå.

Sjekket så at fuelsystemet var tett og det var ok. Noen manuelle justeringer med GSU (Ground Support Unit) i fuelpumpa/ventiler og lufta osv var vekk.

Da var tida kommet til å starte opp morroa. For å gjøre en historie kort så ble det til at vi ikke fikk til noe start med kerosinpluggen. Vi tok en telefon til Johann Fonn Lie og forklarte diverse for han. Han ba oss sjekke diverse ting og etter at propanstarten gikk fint  ble konklusjonen  at softwaren i ECU (Engine control unit) ikke hadde rett versjon. JFLie (JetCat rep i Norge) hadde umiddelbar kontakt med Tyskland for å sjekke dette opp. Særdeles god service fra JFL !  ECU uniten sendes til  Tyskland for oppgradering.

NB: Man må ha en ECU for PHT-3 som har Versjon 5.0 W og høyere skal man bruke Kerosin start. (Info fra JetCat Tyskland)

Da ble det til at vi koblet litt om til propanstart for å se om det var kun kerostarten som var feil. Med propan så startet turbinen som sagt omgående og for å si det sånn….hvilken herlig oppstart når man sitter med kontrollen selv. Man aner kreftene og lyden er jo bare helt topp. Dette var virkelig saker karer. Måtte jo ha video av dette men det ble forbaska fort mørkt så opptaket er ikke særlig bra men man hører jo hva som skjer. Hvilken herlig dag ! – og igjen stor takk til deg JH. !

Se video her...

Turbintips Skala - Vurderinger etter en slik test:

Turbin Testebenk med ditto radioutstyr tilkoblet:

Helt klart et MUST å lage seg en turbin testebenk før man putter en turbin i et skalahelikopter. Dette anbefaler jeg  på det sterkeste.

Eksos og Drivetuben til halen:

Det er utrolig stor varme vi snakker om her og man tenker liksom ikke helt over det før man er i gang med testingen og ser temp osv på måleren i GSU'n. Tror det kan være en ide å isolere eksosutaket så langt opp i pipa som mulig med "Heatblanket". Likedan surre heatblanket rundt drivetuben som går til halen et stykke. Bak her ligger også "kabelgater"  for retractene, haleservo og etterhvert lysanlegg. Selv om disse ligger i isoleringsstrømper så bør de beskyttes mest mulig mot varmen som er der. Jeg har i utgangspunktet brukt mange lag med "Heatshield" en slags tykk "maling" i hele det bakre rom og i toppcowling . Man ser virkelig at dette er viktig.

Skroget for eventuell tømming av fuel:

Det er ikke åpning i skroget foran inntaket til turbinen. Hvis man skulle være så uheldig å glemme å stenge krana for tilførsel av fuel til  turbinen får man ikke ut fuelen i skroget. Her tenker jeg nå på å lage et lite firkanta hull rett i forkant av turbinfronten. Hvis man skulle være uheldig kan man sette modellen med fronten ned og på høykant for så å få ut fuel. Regner ikke med at det kan komme inn "gjenstander" der som kan skade turbinen. Derfor har jeg laget en liten "renne" i forkant av turbinen som eventuell fuel kan gå.

  

Rotorbrems der eksos går rett opp i bladene:

Dette er et absolutt "MUST have". Hvis du ikke har dette risikerer du raskt et rotorbladsystem som har "eselører" og du kan bare kaste dem på søppla.

ECU / Kerosinstart

Sjekk på forhånd at den ECU (Engine control unit) du har er oppgradert med software som gjør at du kan kjøre på Kerosinstart. Den må være V5.00 Q eller høyere. Jeg hadde V5.0

Festokobling for påfylling av fuel:

Den koblingen jeg har er jeg ikke noe fornøyd med. Det er en messingkobling. Mye knot for å få på fyllenippelen fra fuelkanna. Her må jeg få en annen type kobling for dette var ikke bra.

Lading osv:

Gjøre noen modifikasjoner i ladesystemene til ECU batteriet og mottakerbatteriet. Husk at du aldri må lade ECU batteriet tilkoblet ECU uniten.

Fremdeles i desember

Laget fester til toppcowling, hale og på toppen i haleopplegget.

Nå er det å prøvetilpasse halevingen og den skal stå litt opp såkalt dihedral. Blir bare litt opp fra horisontalplanet

Definisjon Dihedral: Dihedral er vingens oppovervendte V-form sett i forhold til flykroppen. En vinge med V-formen øker stabiliteten og reduserer de akrobatiske egenskapene. En høyvinget modell med V-formede vinger er en selvstabiliserende plattform og svært godt egnet som nybegynnermodell.

Legger også inn støtte for vingfeste som samtidig støtter opp i haledelen. Skrur det bakre lokket fast med skruer for lett demontering. Jeg har tenkt igjennom faren hvis dette skulle løsne og har kommet til at det skal svært mye til for det er limt dønn fast og skruene blir også sittende meget fast så jeg går for den løsningen.

       
       
Pga at jeg har sendt ECU til Tyskland (tidl des) for oppgradering til Kerostart så gjør jeg ikke noe videre med prosjektet før jeg har fått denne tilbake. Det har vært en lang ventetid på dette, og planen var at jeg ville gjøre endel tester i benk og så montere i kroppen. Rundt jul skulle jeg ha den i lufta men nå er det februar og fremdeles venter jeg på denna forb..... lille boksen.  

Mars 08

Da har jeg omsider fått igjen ECU uniten fra Tyskland (1.mars) slik at den iallefall er oppgradert til kerosinstart (Versjon 6.0). En stor takk til Johan Fonn Lie for all hjelpen med dette.  Problemet ble desverre ikke løst med oppgraderingen. Det har seg slik at keropluggen "butter" i glødehullet på noe i forbrenningskammeret. Her skal det være en viss klaring (min 9,5 mm) og det har ikke denna turbinen (8,5 mm). Jeg gidder ikke knote noe mer med dette nå og kommer til å bruke propanstart sålenge. Tid har det gått nok av. Det er ikke krise om jeg ikke får brukt kersostart, og ved første gang service blir nok dette rettet opp i.

Hadde noen tester med propanstart og sjekker også at rotorbremsen virker som den skal. . Virker ikke bremsen så ligger mine fire blader tynt an for her blir det varmt. På modellen går ekshausten rett opp i bladene. Ved oppstart så har jeg brems på og den kommer ikke til å bli released før ved grønt signal, dvs turbin idle ved rundt 33.000 rpm. Avgass temp ligger da ca på rundt 515 grader. Da først må rotor begynne å rotere.

(Egentlig er propanstart, virker det på meg mer skånsomt for turbinen og det trekkes noe vanvittig med strøm med kero)

       
       
       
   

Nå er den endelig blitt klar for sin første startup i kroppen og hovertest.

NH 90 første hovertest på selveste kvinnedagen 8.mars.

Alt gikk greit med oppstart i kroppen og jeg er glad for at jeg testet den såpass mye for dette med rotorbrems og varmen som går opp i bladene må man sjekke grundig og se til at alt funker som det skal. Hvis ikke så hadde noen av mine 4 blader vært ved.

       
       
     

Jeg reiste bort til Glenn S for der kunne vi teste på jordet hans. Det var regn i lufta samt noe lett vind men det var ikke så galt at det ikke skulle gå. Fikk tatt det innimellom nedbøren. Dekka toppen på modellen til slik at det ikke ble vått så det gikk fint. Det var greit å få dette overstått.

Oppdaga til min forskrekkelse at de to hvite koblings kontaktene som jeg hadde til mottakerbatteriet  rett og slett var så dårlig kontakt i at jeg klipte disse av og bare tvinna sammen og surra rundt med tape. Her må jeg få noen skikkelige saker. Deans eller de grønne men helst noen som man kan sette i skroget for lading. Jeg får gå en runde her for å få det absolutt beste. Dette var slettes ikke bra.

Takk så mye til Glenn S for lån av grass stripe og  meget god støttekontakt :-)  Her er en video av den første NH-90 hover testen

Konklusjon:

Her må det gjøres en god del justeringer. Alle parameter i radio er satt på default verdier og ting ble veldig direkte og for kjapt.  Det var spesielt på halen at ting ikke var bra. Siden det er 4 stk blader på halen (stor flate) og jeg hadde default i radio på rudder så ble den veldig kilen". For raske utslag.  Det samme kan sies på collective. Turbinmessig så fungerer den helt utmerket. Rotorbremsen er jo et absolutt must med 4 blader. Et vibrasjonspunkt i et turtallsområde var der men forsvant etterhvert som turtallet økte. Skal også sjekke trackinga mer på hovedrotor. Det er bare å få komme igang med fintuninga.

Alt i alt så var det godt å få den i lufta og få det overstått. Jeg er igrunn veldig fornøyd at det gikk så pass bra disse 3 til 4 minuttene.

Flytest 2 - 13 mars

Idag var vi først hele dagen på knappen og fløy, Glenn, Morten, Eide og meg selv. En nydelig dag på stripa. Vel en og annen dråpe regn kom i løpet av tiden vi var der oppe men det var en smak av påskevær.

Etter at vi hadde vært der lenge og vel dro vi ned til stripa til Skaarstad og testa modellen min. Noen justeringer hadde jeg gjort men fremdeles slettes ikke god på halen. Her må det sjekkes mer.  Fylte forøvrig begge tankene og brukte litt over den ene tanken.

Har gjort noen forsterkninger i haledelen. Fra der bellkranken er festet på venstre side og helt bak og til samme området på høyre side har jeg lagt på litt glassfibercloth hele veien samt satt en trebete helt bakerst for å støtte begge sidene. Det var alt for mye svikt i denne delen slik den var. Nå ser dette bra ut.

En liten test igjen noen dager senere for å se om dette gjorde ting bedre men jeg merka liten forskjell. Uansett så var det greit å få stiva denne delen opp. Nå skal jeg ned med servohornet ett hull på haleservoen som et første skritt for å se om dette blir bedre.

Flytest 19.03.08

Nå virker halen å låse mye bedre enn den gjorde ved de første testene. Jeg har satt ned kulelinken på servohornet på haleservo med et hull (Futaba servo) fra 14 mm til 10 mm. Fylte opp begge tankene og de gikk med.

Video

Må gjøre noen justeringer i radio.

April 07

   Bytta ut Graupners nesehjulservo som var for svak med en JR 25 kg 8711 servo. Det blir litt trøkk foran så det er bra å ha noe sterkt så får vi se hvordan dette funker ut.

Haleoverføring - modifikasjoner: 

Siden jeg overhodet ikke liker den løsningen med 2 mm wire fra hoveduttak på turbin til  halebendet modifiserer jeg dette nå med en Vario halebom med lager og diverse koblinger. Samtidig med at jeg gjør dette så løfter jeg også opp den forrerste festeanordningen til turbinmekanikken slik at hovedrotorhodet ikke får den voldsomme fremover vinkelen som det skal være etter manualen. Den henger altfor mye ned med halen og det virker rart synes jeg. Derfor har jeg løftet den med rundt 6-7 mm foran. Noe mer vil gå utover eksosopplegget bak. Vil tro at dette vil hjelpe en god del.

Modification parts:

301 - 1 x

Tail boom 20 x 0.8 x 900 mm, titanium

96/1 - 2 x

Ballrace 5 x 13 x 5 mm

17/14 - 1 x

6 mm Stainless steel tail drive system for 20 mm Ø

90385 - 1 x

Grubscrew M 4 x 4 flat

49/63 - 1 x

Articulated joint 6.0 mm

49/60 - 1 x

Articulated gearbox connector, shaft 5 mm

49/30 - 1 x

Claw coupling 6.0 mm, shaft 5 mm

49/16 - 2 x

Retaining spring

http://gb.vario-helicopter.biz/shop/index.php

       
       
       
       

Da er modifiseringen av haleopplegget gjort. Det var arbeidskrevende detaljer men nå håper jeg dette blir bra. Neste nå blir å teste det ut.

19 april.  Fikk testa idag og dette var noe annet. Se video her... 

       
       
       
 

Tid for lakking og detaljer osv....Her bare noe fra radaren under modellen og cockpit monteringen.

Juni 2008

Da er alt av detaljer laget og modellen lakket. Tid for å fly. Jeg gjorde mange detaljer som er veldig tidkrevende men det er jo endel av morroa å få det så likt orginalen som mulig.

       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       
       

Flytest for n'te gang.

Tjølling 12.okt 08

Jo idag tenkte jeg at nå skulle den flys men neida....Jeg starta opp og ting så fint ut. Trackinga på bladene var helt fine og radiomessig så virket alt som det skulle men....noe var ikke som det skulle være. Det var noe merkelig bak i halen. Slik skulle det ikke være det var iallefall helt sikkert. Trodde at det kunne være noe med oppsettet i radio men etter endel testing og sjekking osv så var det å få den på benken for å se nøyere etter.

   Se bilde

Joda, fra halebendet (45graders bendet) og opp i halerotor hadde den 2 mm kjekke Graupner patenten løsnet enda jeg hadde filt ett flatt parti der grubskruen skulle sitte og satt den inn med blå locktite 243. Utrolig, dette er det eneste partiet jeg ikke har modifisert på denne modellen og så svikter det altså her. Dette er for dårlig for en slik modell. Jeg tror alikevel jeg kommer til å bruke den 2 mm igjen og så sette den inn med fastsetting både oppe og nede med locktite 270 grønn type. Da ville jeg tro det vil sitte. Skal selvfølgelig lage en ny rode og ikke bruke den "gamle". Den er bare ca 15 cm så det er ikke kritisk men den må altså sauses inn med 270 for å sitte. Det er skikkelig forbasket å holde på for nå er det på tide å få flydd denne modellen som ellers er meget ok. Jeg har forøvrig satt på 80 cm M-blades på den nå.

Jeg skal gå gjennom forskjellige ting så det er bare å få den på byggebordet igjen og sette igang.....

Prosjektet er i utgangspunktet ferdig, men det gjenstår en god flyvetest på den som jo tar tid tydeligvis.

25.11.08 Video flight her...  samt en liten video walkaround rundt modellen

Fikk testflydd litt idag så her er de første bildene og video av modellen i sitt rette element. Video og fotosession ble gjort av fotograf Glenn S. Takk til han for det. Det var en super dag å fly på. Nå begynner det å funke slik det skal. Man må bare bli litt kjent med modellen og stikkene så blir dette en superfin modell å fly. Her en liten video walkaround av modellen.

        

        

Project completed.

Se forøvrig video av den nye NH-90 som Forsvaret skal ha. Den viste seg frem på Rygge Air Show i fjor sommer.

Eki i Finland bygger samme modell her...

Main page: http://www.tottoshobby.net