Vario Aerospatiale SA-315B LAMA med Jakadofsky pro edition turbin

Main page: http://www.tottoshobby.net

Model Lama LN-OCE Airlift

Modelldata LN-OCE Norsk Airlift:

Modelldata HB-ZHZ Sveits Air Glaciers     Noen bilder....

Video / bilder

Jeg var fra starten av lysten på å gjøre dette til et prosjekt der jeg hadde en modell fra Norge som basis. Fant så fullsizen fra "Airlift" og jeg så med en gang at det var denne jeg ville kopiere. Jeg hadde likevel noen runder med meg selv ang farveskjemaet frem og tilbake. Kunne hatt flere farver. Jeg vurderte forskjellige andre typer fra andre selskaper rundt om på nettet, men falt hele tiden tilbake på min opprinnelige ide om å bruke dette fra "Airlift". Jeg er veldig godt fornøyd slik den nå fremstår. Her er hjemmesiden for Airlift Info om Lama her...

Prosjektet ferdig 23. november 2008

kilde www.airliners.net og www.airpics.com

Settet ankom i oktober 07. Det ble en Vario Lama med Jakadofsky turbin.  Fullsize fakta her... og her...

Modelldata    Skala 1 : 5,6  Rotordiameter 2.50 m,  Vekt 16 kg,  Lengde 2.40 m,  Bredde 36 cm,  Høyde 83.5 cm

Turbinen er i hus:

Turboshaft Engine PRO EDITION for Vario   www.jakadofsky.com
Special High Performance, black anodized & engraved!
4,6 kW 18.200 at the clutchbell
blue clutchbell with 40 tooth gear(Jet Ranger)
silver clutchbell with 25 tooth gear(Lama)
mounting flange 60mm
   
Jetronic Engine Data Terminal (EDT)
   
Jetronic Autostart - Engine - Control - Unit AECU
   
Sanyo 6 x NICD 1600 mah battery
   
Gas tank
   
Fuel shut-off
   
Valve for Gas tank
   
MTH Fuelpump
   
Battery Switch - connectors and cables
   
Gas valve  - Connection cables

 

Gyro / Servoer:

Futaba Gyro 401 Futaba S9452 Halerotor Futaba S9202 lLøfte/krok servo R DS 8711 digital servo Swashplate 4 stk

Radio / Mottaker:

   Futaba 18MZ 2,4 Fasst    Mottaker Futaba 2,4 Fasst 6014FS

 

 

Gemini Powerbox system for to batterier + gyro 2 stk 5C 6Volt NiCd Sanyo 3000 mah Mottaker batterier  

Helicommand Rigid

Lysanlegg: Sanyo Nicad batteri 4,8V 2000mah

Vario sitt nav lys samt Jettronic sequenser for helifactory sitt retrack landingslys.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(bilde kilde Vario C)

2 blad VR-22 rotorsystem (Orginal for Lama)

     

Vario 3 bladet rotorsystem.

     

Rotorhodet er meget stort. Under ser du to hoder: til venstre et 4 bladet hode fra OF og det 3 bladede hode fra Vario. Likedan er rotorbladene gedigne. De største bladene jeg har prøvd er de som jeg har på Bell 412 og det er 80cm blader. Disse tre som skal på Lama har en diameter på 2,5 meter.

Her holder jeg 3 blad hode til Lama. Nedenfor på NH-90 står det 4 blada orginalrotorhodet og ved eksosen har jeg lagt et 4 bladet OF hode slik at man kan se de forskjellige størrelsene.

Cockpit detaljer:

Setene er av solid kvalitet og kommer med fine sydde setetrekk i gråaktig stil. Sammen med disse er også 5 stk store setebelter + diverse annet.

     
 

Speil til piloten foran utvendig front cockpit.

Lastekrokutstyr med servo

Pilotene er ikke Vario men fra Heliscale www.heliscale.ch (Sveits) Meget bra. Jeg har to sett uniformer/hjelmer osv så det er bare å velge hva man vil ha. (kommer ikke til å bruke disse da de er for små for modellen. Andre er mottatt.

     

Det blir mye deler rundt omkring på hobbyrommet.

     

Desember 07

Begynte så smått å se litt på mekanikken idag. Greit å "tørrskru" litt slik at man ser hvordan ting blir.

           
           
           
           
           
         
           
Her har jeg limt sammen to holdere for fuelopplegget. Det skal være en stor tank på hver side av mekanikken pluss at det skal være en liten tank i midten. Nye er mottatt da disse blå er umulige å se hvor mye fuel er igjen.
           
           
           
Servoene er nå ferdigmontert i mekanikken. Det er 4 stk Futaba S9206 servoer samt gyroservo Futaba digital S9452 som er en kraftig servo og det er ikke den som vanligvis kommer med 401 gyroen som jeg også skal bruke.

Mye av rammen og drivverk, diverse skruer etc på den ene siden er nå permanent festet og satt inn med Locktite 243 (blå)

           
           
Kutta ut åpningene for vinduer osv. Brukte en veldig ok kutteskive som man kan få fra Vario
           

Januar 08

Hovedakslingen, 56 cm lang og 12 mm tykkelse, kom ikke ferdiglaget fra Vario med to fester for settskruene (enveislageret) så de måtte jeg få frest ut. Dette ble gjort og resultatet ble veldig bra. Dette er rett og slett ikke bra nok gjort av Vario.

   

Nå er mekanikken tilpasset. Sjekket at turbinhjulet og hovedhjulet på mekanikken møtes slik det skal. Slutt tilpasning av dette gjøres litt senere. Drivverket og alle settskruer osv er satt fast med Locktite 243. Servoledninger er iført strømper og er festet langs innsiden av mekanikken. 4 stk servoledninger kommer ut i en bunt foran.

 
           
   

Prøvde ut landingsunderstellet og annet for å se hvordan det blir å jobbe med. Lagde en snurreplate på bordet og borte hull i plata/bordet og satte i en bolt med skrue under. På denne måten kan jeg dreie dette rundt og ting blir enklere å jobbe med.

           
           
           
     

Tilpasning av masteboksen og noe ekstra tilbehør.

 

Servo: 4 stk  90 grader ccpm oppsettet er gjort i grove trekk. På min JR 9X2 radio så må jeg legge inn to miksere (nr 3 og 4) for at dette skal fungere. Miks 1 og 2 skal jeg bruke til 3 blada rotorhodet. Det skal være 16 mm mellom swashplata og bunnen.

     

Utskjæring av feste til canopy. Det fulgte ikke med noen mal for dette noe jeg synes er dårlig. Burte være en smal sak å lage dette slik at bygger bare kan legge papirkopi på for så å skjære ut. Vel, nå har jeg da gjort det. Noe finskjæring gjenstår.

           

Februar 08

Tilpasninger

           
 

Liming av spanteverk for cockpit gulv er gjort. Selve dekket skal finjusteres. Ser også hvordan resten av seter, piloter osv blir.

 
           
 

De tre dekslene, to på hver side og en under, bak mekanikken ble bort opp og festet.  Tank for påfylling av fuel. Her er det også to stk på hver side samt en mindre tank  forkant av mekanikken.

   

Laget til festeopplegget for to filterbokser som skal stå på hver side av turbinen.

Da jeg skal ha skjemaet til "Airlift" så sjekket jeg ut noe bokstav størrelser og logo.

           

Mars 08

Løsmonterer drivverket fra hovedmekanikk til det som skal drive hele haleopplegget. Selve 8 mm røret kuttes med en tubekutter. I enden av denne på begge endene skal det limes inn to forsterknings stykker. Disse limer jeg fast med locktite 270 med en gang . Skal siden file ned noe flatt på røret så grubskruene får godt tak. Når alt er tilpasset osv så blir de satt inn med locktite for godt. De fire stagene er også prøvemontert og satt fast slik at ramma blir slik den skal være når halebommen skal tilpasses. To stag på hver side.

Har kutta ut alle plastvinduene som skal være i canopyen. Skal fintilpasses litt siden.

           

April 08

Litt innvendig lakking og gjort ferdig instrumentpanelet.

Mai 08

Alle delene er lakkert ferdig. Alt unntatt skidda er "hvite" så det var bare å maskere litt for å få skidda sorte.

Juli 08

Pilotene jeg hadde i utgangspunktet ble litt for små for modellen. Disse er på 40 cm lengde og mer rett skala.

Flotte skalapiloter  

 

Jeg syntes at de blå fueltankene som jeg fikk fra Vario var svært dårlige med tanke på at man gjerne vil se hvor mye fuel man har igjen. De er blå og helt umulig å se. Tok derfor kontakt med Helifactory i Tyskland og fikk to stk som han lager til sine Lama modeller. Disse er svært fine og av god kvalitet. Samtidig fikk jeg også landingslys som er retractable. Dette tror jeg blir meget bra.

Helifactory

Merkene og endel annet på plass. Tilpasset hele drivverket bak til halen. Nå gjenstår finjusteringen osv.

           
           
           
 

Gyro har jeg montert i bakkant av mekanikken. Lagde til en ekstra plate som ble limt godt fast som den kan stå på.

           

12.11.08

Så var dagen kommet for å se om Jakadofsky turbinen og at mekanikken ville fungere sammen. Det gjorde den. Alt så ut til å stemme greit. Den startet på første forsøket så dette ser lovende ut. Hadde ikke på haledelen for nå var hovedhensikten at "hoveddelen" funket. Startet opp 3 ganger for å se stabiliteten. Her en liten video av det hele...

Da er det lodde/koble sammen ledningene for godt.  Skal follower være slik eller slik...

           
           

November 08

Nå er det helt på tampen av at den er ferdig. Bare ørsmå detaljer igjen som pitotrør i fronten, sikkerhetsselene bak og en foran og koble resten ferdig i cockpit.

           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
           
     

23. November 08

Lama prosjektet anses som ferdig. Noen få, men viktige detaljer som pitotube i fronten, noen sikkerhetsseler og lastekasse på den ene siden mangler.  Modellen skal testes med 2 bladet flybar hode, men jeg har orginalt Vario 3 bladet hode som skal på litt senere. Bilder her som slideshow... Video her... (walkaround)  og første starten på Jakadofsky turbinen...

Project completed.

Fredag 13.02.09 Maiden liftoff

Ok, om det var fredag den 13de aldri så mye så var tida kommet for å teste ut Lama'n. Det gjorde vi på "testfeltet" til Glenn S. Veldig bra.  Det er kalde dager. Natta har vært helt ned i - 21 grader C og stiger til rundt + 1 til 2 grader på dagen for å med det samme sola daler går termometeret også ned. Minus 5 til 8 grader kjapt. Kaldt som heia etter at sola er nede. Ikke så veldig å få blandingen butan / propan til å fungere men jeg fikk den nå igang. Det å få den i luften var en sann fornøyelse. Rett og slett en nytelse som sitter. Fredag den 13de er en helt allright dag for meg iallefall ! (kameraet fikk nok litt kuldesjokk det ble noe blått) Takk til flyplass - sjefen.

Jeg har ikke noe ekstra vekt i front under testen da dette var for å se hvor haletung den er uten noe ekstra. Mener den kommer til å henge litt med med halen uansett. Likedan var det greit å se at det blir endel thrust fra turbinen som gjør at modellen blir skjøvet fremover ved takoff og landing. Dette ser man ikke på sommerstid så det var greit å få med seg. Etter noen flere tester skal det 2 bladede hode skiftes ut med det 3 bladede hode som jeg har liggende og som modellen har som fullsize.

Modelldata:   Scale 1:5,6  Lengde 2,40 meter, Bredde 36 cm, Høyde 83,5 cm, Rotordiam 2,5 meter, Jet, Vekt 16 kg uten fuel. (med 2  blads hode)

Video Maiden lift-off Video Flight nr 2    
       

Lama prosjektet anses som "ferdig" etter hundrevis av timer. Noen få, men viktige detaljer som  noen sikkerhetsseler og lastekasser på begge sidene mangler.  Modellen skal testes med 2 bladet flybar hode, men jeg har orginalt Vario 3 bladet hode som skal på litt senere. Bilder her som slideshow... Video her... (walkaround)  og første starten på Jakadofsky turbinen...   Video Maiden lift-off   Flight nr 2

Se ellers her for masse bilder og video under Vario flyin på Rasarud ved Hønefoss og her på Kjosetreffet 2009

Januar 10:

Noen modifikasjoner / detaljer:

Har nå koblet til lysene - navigasjonslys og retrack lyskaster slik at dette fungerer ok.

   

 

       

Likedan har jeg laget to lastekasser som skal monteres på hver side av modellen. Disse skal også være hvite. Materialene som er brukt er balsa. Innvendig blir en form for netting.

       
       
Her har jeg tilpasset netting og lakket ferdig. De skal se litt "rufsete" ut. Har brukt fluenetting.      
       

Her er de ferdige og montert.

     

Litt mod med Fasst antenner og batteribryter opplegg. Har rutet begge antennene ut gjennom undersiden på kroppen. Ellers så har jeg demontert begge batteribryterne og skal nå kun bruke to Grønne Mpx kontakter. Skal også montere inn ett ekstra batteri (som jeg også har gjort på Hind). Da har jeg to batterier inn på mottakersiden.

 
       
 
       

April 2010  Vario 3 blada rotorhode er nå montert og skal testes ut.

       
       
       
       

Maiden done successfully

       
       
       
Takk til Glenn som tok bilder og var med på turen idag.  
       

En siste finish - Montert vindusnaglene (180stk)  og laget alle fem sikkerhetsbeltene ferdige.

21.05.10

Nr 2 testing på Jarlsberg

 

Nytt

       
       
       

Klargjort / Modifisering med Helicommand (stabiliseringsystem rotorhode)

Jeg har ikke brukt rotorhode stabilisering på multiblads hode til nå, men nå vil jeg prøve dette for med flybarlessen jeg har på Trex-700 er formidabel. Endel modifisering måtte da til på Lama'n.

Helicommand utgave er Rigid. Først gjorde jeg en grundig evaluaering hvor i all verden jeg skulle plassere den. Fant ut at jeg ville ha den nede hvor resten av elektronikken er og tok da en plate av tre og aluminium og limte dette i bunnen av canopy. Det ligger like under ett tverrstag så det står støtt og solid. Har tatt et halestykke fra en pod/boom og gjorde fast som anbefalt med jordings ledning og det hele. Limte rørstykke samt festeanordningen for HC  med Vpoxy over natta. Alt ser ut til å sitte skikkelig bra og solid. Plasserte HC et lite stykke opp fra bunnen slik at den står fritt. Jeg må jo ha tilgang til å se den / lysblink osv samt mulighet til å programmere. Lagde derfor et "lukesystem" i cockpit slik at dette lett kan gjøres. Jordinga går fra bom til et feste i understell, videre til mekanikk og så ende ut i halebom. 4 punkter. Nå står HC i senter av det hele. Her ser du min setup

       
       
       
       

Klar for lufta igjen

Da er alt satt opp og klart for takeoff Oppsett på +11, +5,5 og - 4

 

 

Video / bilder

 

Main page: http://www.tottoshobby.net